Ite

Περιγραφή Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Στο ερευνητικό έργο LIGBIO-GASOFC θα συμμετάσχει η Ομάδα Διάφανων Αγώγιμων Υλικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).  Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα της ομάδας του ΙΤΕ, αναφορικά με το παρόν ερευνητικό έργο εστιάζονται στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, των τεχνολογιών printing με ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία αιωρημάτων/μελανιών με κατάλληλα νανουλικά. Το τελευταίο διάστημα η έρευνα της ομάδας εστιάζεται στην σύνθεση νανοϋλικών καθώς και στην διασπορά τους σε πλήθος διαλυμάτων με στόχο την ανάπτυξη σταθερών αιωρημάτων/μελανιών κατάλληλων για την εφαρμογή σε τεχνολογίες εκτύπωσης οδηγώντας σε έξυπνες λειτουργικές επιφάνειες. Η τροποποίηση της επιφάνειας, του μεγέθους, των ιδιοτήτων των νανουλικών και των αντίστοιχων αιωρημάτων/μελανιών, καθώς και ο χαρακτηρισμός τους εντάσσονται πλήρως στο αντικείμενο έρευνας των μελών του ΙΤΕ.

Η ομάδα του ΙΤΕ στο έργο LIGBIOGASOFC θα εστιαστεί στις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Ανάπτυξη αιωρημάτων νανουλικών (ανόδου και καθόδου) κατάλληλα για χρήση σε τεχνολογίες εκτύπωσης (3D/inkjet).
  • Φυσικοχημικός χαρακτηρισμός και μελέτη των ρεολογικών ιδιοτήτων των αιωρημάτων/μελανιών. Τα υπό ανάπτυξη νανο-μελάνια (nano-inks) θα πρέπει να έχουν τις παρακάτω ιδιότητες: δυναμικό ιξώδες <20mPa.s., Επιφανειακή τάση <40mN/m, συγκέντρωση στερεού φορτίου >1vol%.
  • Αξιολόγηση της σταθερότητας των νανο – μελανιών και του μεγέθους των σωματιδίων με έλεγχο της κοκκομετρίας και κατάλληλη επεξεργασία με μύλους άλεσης.
  • Παραγωγή των επιφανειών της ανόδου και της καθόδου στις διατάξεις των μοναδιαίων κυψελών SOFC/DCFC μέσω τεχνικών εναπόθεσης εκτύπωσης μελάνης (δύο/τρεις διαστάσεις) σε επίπεδες και κυλινδρικές δομές.
  • Φυσικοχημικός και μορφολογικός χαρακτηρισμός των εκτυπωμένων κυψελών (printed SOFS/DCFC).

Η ερευνητική εμπειρία του ΙΤΕ σχετικές με τις δραστηριότητες που θα αναλάβει στο LIGBIO-GASOFC αποτυπώνεται συνοπτικά μέσω της παράθεσης ενδεικτικών δημοσιεύσεων και ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία συμμετείχε το ΙΤΕ.

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις της ερευνητικής ομάδας του ΙΤΕ σχετικές με το έργο LIGBIO-GASOFC:

  • Noshchenko O., Kuscer D., Vojisavljevic K., Gagaoudakis E., Michaelidis I., Malic B., Kiriakidis G., Binas V., “UV Sensor by inkjet Printing Technology” Advanced Engineering Materials, 2017 Accepted
  • V. Binas, D. Venieri, D. Kotzias, G. Kiriakidis “ Modified TiO2 based photocatalysts for improved air and health quality” Journal of Materiomics, 3 (2017) 3-16.
  • V. Binas, A. Philippidis, A. Zachopoulos, G. Kiriakidis, “Highly Selective Adsorbent and Photocatalytic Material for Industrial Wastewater Treatment” Advanced Engineering Materials (2017) DOI: 10.1002/adem.201600661
  • Binas, V., Kortidis, I., Gagaoudakis, E., Moschovis, K., Kiriakidis, G., “Ageing resistant Indium Oxide ozone sensing films” Sensor Letters, 14 (2016) 563-566.

Ενδεικτικά ερευνητικά προγράμματα της ερευνητικής ομάδας του ΙΤΕ:

2013 – 2016 “Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology”, FP7-REGPOT-2012-2013-1, project number: 316165. Στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκε η ερευνητική δραστηριότητα της ανάπτυξης νανουλικών και αιωρημάτων κατάλληλα για εφαρμογές εκτύπωσης (printing) και εξοπλίστηκε το κέντρο τόσο με τεχνικές τροποποίησης του μεγέθους των στερεών από macro- σε nano- κλίμακα, όσο και με εκτυπωτές κατάλληλους για 2D και 3D εκτύπωση νανουλικών. 

2012 – 2015 “Oxide Nanostructures for wireless Chemical Sensing”, Black Sea ERANET. Το WIROX αφορούσε την ανάπτυξη αισθητήρων αερίων βασισμένη σε οξείδια μετάλλων για την ανίχνευση τοξικών αερίων.

2012 – 2015 “New Sensing Technologies for Air-Pollution Control and Environmental Sustainability – EuNetAir”, COST ACTION (No: TD1105). Στα πλαίσια του έργο μελετήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης αισθητήρων με τεχνικές εκτύπωσης.

2011 – 2014 “Έξυπνα και Οικονομικά Θερμοχρωμικά Παράθυρα για Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια, «ΕΞΟΘΕΡΜΟ»”, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Το ΕΞΟΘΕΡΜΟ αφορούσε στην ανάπτυξη υλικών (VO2) σε μορφή υμενίων ή κατάλληλων νανοσωματιδίων (μελέτη της διασποράς και της σταθερότητας των υλικών σε πλήθος διαλυτών) και την εφαρμογή τους σε έξυπνα παράθυρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια.

2010 – 2014 “Oxide Materials Towards a Matured Post-silicon Electronics Era –  Orama”, IP NMP, FP7-NMP-2009-LARGE-3, No: CP-IP  246334-2. Το ORAMA αφορούσε στην ανάπτυξη νέας γενιάς ηλεκτρονικών (αισθητήρων, κλπ) βασισμένα σε οξείδια μετάλλων.

2008 – 2012 “Resource Efficient and Clean Buildings, Clear-up”, IP NMP, FP7-NMP-2007-LARGE-1, No: CP-IP 211948-2. Το Clear up αφορούσε την ανάπτυξη νέας γενιάς φωτοκαταλυτικών υλικών κατάλληλα για την βελτίωση ποιότητας ζωής μέσω του καθαρισμού του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.